Categories
Covid-sq Evidenza Salute

Rregulla të reja për maskat dhe Green Pass duke filluar nga 1 Prilli

decreto 17 marzo

Rregulla të reja për përdorimin e maskës dhe Green Pass (dekreti i 17 marsit 2022): ja të rejat dhe rregullat kryesore që do të hyjnë në fuqi nga 1 prilli 2022.

Kujtojmë se më 31 mars do të përfundojë gjendja e jashtëzakonshme Covid-19.

 

Maska

Deri më 30 prill 2022 është i detyrueshëm përdorimi i maskave FFP2:

 

  • në mjetet e transportit
  • në vendet ku mbahen shfaqje të hapura për publikun

 

Kurse në vendin e punës do të jetë e mjaftueshme të mbani pajisje mbrojtëse të frymëmarrjes (jo domosdoshmërisht maska ​​FFP2).

 

Green Pass në punë

Nga 1 Prilli, të gjithë punëtorët mund të hyjnë në vendet e punës me Green Pass  bazë. Kurse nga 1 maji nuk do të jetë më i detyrueshëm.

 

Deri më 31 dhjetor 2022, mbetet e detyrueshme vaksina  për punonjësit e profesioneve shëndetësore dhe punonjësit në spitale dhe në RSA : punonjësit që nuk respektojnë këtë detyrim do të vazhdojnë të jenë të pezulluar nga puna.

 

Green Pass mbetet i detyrueshëm deri më 31 dhjetor edhe për vizitorët në RSA (rezidenca shëndetësore për të moshuar), hospice dhe reparte spitalore, por nuk është më e detyrueshme të keni një tampon negativ nëse jeni shëruar nga Covid dhe keni Green Pass. 

 

Shkolla

Për çerdhet dhe kopshtet, shkollat ​​e ciklit të ulët dhe të gjitha shkollat e nivelit të dytë (të mesme): në prani të të paktën 4 rasteve pozitive, aktivitetet vazhdojnë në prezencë dhe – për nxënësit mbi gjashtë vjeç – parashikohet përdorimi i maskave FFP2 për 10 ditë nga kontakti i fundit me një person pozitiv. Të gjithë nxënësit e izoluar për infeksionin Covid do të mund të ndjekin aktivitetin e të mësuarit në distancë (DAD) nëse posedojnë certifikatë mjekësore. Për t’u kthyer në klasë është i mjaftueshëm një test i shpejtë ose antigjen molekular negativ.

 

Izolimi dhe karantina

Nga 1 Prilli, kushdo që ka pasur kontakt me një pozitiv me Covid nuk duhet të izolohet më. Pra, karantina është hequr, por vetë-monitorimi është konfirmuar: mund të dilet vetëm në rastet që janë absolutisht të nevojshme.

Izolimi është rikonfirmuar për ata që janë pozitivë me Covid: do të duhet të qëndrojnë në shtëpi deri në tampon negativ.

 

Të reja të tjera 

Dekreti i 17 marsit shpall gjithashtu:

 

  • fundin e sistemit të zonave me ngjyra
  • Nga 1 Prilli, kthimi në 100% të kapacitetit të ambienteve sportive të jashtme dhe të brendshme.

 1,694 Visite totali,  1 visite odierne

Categories
Asilo e immigrazione Evidenza Ucraina

Approvata la direttiva europea per la Protezione temporanea

LAJM I RËNDËSISHËM

Bashkimi Evropian ka vendosur të miratojë direktivën për mbrojtje të përkohshme në lidhje me luftën në Ukrainë (Direktiva 55/2001).

Qytetarët e Ukrainës, azilkërkuesit, mbajtësit e mbrojtjes ndërkombëtare dhe mbajtësit e lejes së qëndrimit afatgjatë që banojnë në Ukrainë dhe anëtarët e familjeve të tyre kanë të drejtë për një leje qëndrimi të rinovueshme dhe kanë akses në shërbimet e mëposhtme:

  • Shkollë
  • Punë
  • Strehim
  • Kujdes social
  • Kujdes shëndetësor

VINI RE

Italia ende nuk ka nxjerrë dekretin zbatues të kësaj direktive. Do t’i publikojmë procedurat sapo ato të jenë të disponueshme.

Ndërkohë ju kujtojmë se:

 

Shkoni te seksioni i Urgjencës në Ukrainë