SPID: për çfarë shërben, kush mund ta kërkojë dhe si

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram

spid

SPID është Sistemi Publik i Identitetit Dixhital që ju lejon të keni akses në shërbimet online të administratës publike dhe subjekteve private që bashkëpunojnë me të, me kredenciale personale (emri i përdoruesit dhe fjalëkalimi). Mund të përdoret nga çdo dispozitiv në një mënyrë të thjeshtë dhe të sigurt: kompjuter, tablet dhe smartphone, sa herë që ka butonin “Hyni me SPID” në një sit ose aplikacion shërbimi.

Kush mund ta kërkojë

 • të rritur që posedojnë një dokument identifikimi të vlefshëm italian dhe një kartë shëndeti ose kartë të kodit fiskal, rezident në Itali ose jashtë saj
 • shtetas të huaj me leje qëndrimi dhe rezident në Itali

Operatorët falas për të marrë SPID

Për të marrë kredencialet SPID, duhet ti drejtoheni njërit nga administatorët falas të identitetit dixhital të mundësuar nga AgID, të cilët janë si më poshtë:

 • TIM id
 • SpidItalia
 • Sielte id
 • Poste ID
 • Namirial ID
 • LepIDa
 • Intesa ID

Cilin administrator të zgjedhësh?

Kredencialet e lëshuara kanë të gjitha të njëjtën vlefshmëri, ndaj mjafton thjesht të identifikoni personin që ju lejon të përfundoni procedurën e regjistrimit në një mënyrë më praktike, bazuar edhe në njohuritë ose përvojën tuaj me administatorët e ndryshëm. Sipas nevojave tuaja, ju mund të zgjidhni midis mënyrave të ndryshme të njohjes dhe tre niveleve të ndryshme të sigurisë për të hyrë në shërbimet online.

Dallimet midis tre niveleve të sigurisë

Çdo shërbim kërkon akses me një nivel të caktuar sigurie. Ju duhet të identifikoni nivelin e sigurisë që ju nevojitet:

 • niveli 1, lejon aksesin me emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin;
 • niveli 2, lejon aksesin me kredencialet SPID të nivelit 1 dhe gjenerimin e një kodi të përkohshëm aksesi OTP (one time password) ose përdorimin e një APP të përdorshëm nga një smartphone ose tablet;
 • niveli 3, lejon aksesin me kredencialet SPID dhe përdorimin e zgjidhjeve shtesë të sigurisë dhe të çdo pajisjeje fizike (p.sh. smart card) që ofrohen nga administratori i identitetit.

Si të aplikoni për SPID nëse jeni i huaj

Mund të zgjidhni ta aktivizoni, falas ose me pagesë, në faqen e internetit të një prej administatorëve të identitetit të autorizuar.

Konkretisht, do t’u duhen:

 • një adresë e-mail personale (mos përdorni adresat e punës ose emailet e tjera në të cilat mund të mos keni më akses një ditë)
 • numrin e telefonit celular italian ose të huaj që përdoret normalisht (edhe nëse kontrata nuk është në emrin tuaj)
 • një dokument identiteti të vlefshëm italian, si kartë identiteti
 • kartën tuaj shëndetësore me kodin fiskal ose kartën e kodit fiskal (ose certifikatat përkatëse të lëshimit)

Nuk është e mundur të kërkosh SPID duke pasur vetëm një leje qëndrimi. Në çdo rast, leja e qëndrimit do të jetë e dobishme për marrjen e kartës së identitetit që do të përdoret për të kërkuar SPID.

Më poshtë është një video që mund t’ju ndihmojë të krijoni SPID

In italiano:

In inglese:

Fonte video: Oxfamitalia

 856 Visite totali,  1 visite odierne